Om Briarden

Briarden är en gammal fransk ras med anor långt bak i tiden, ända tillbaka till 700-talet har den spårats. Den kommer i från Brie i norra Frankrike. I sitt hemland går rasen under benämningen Chien Berger de brie. Briarden är en vall och vakthund. Den har en mycket utvecklad revirinstinkt som gör att den stannar på tomten utan intresse  för att springa hemifrån.

Briarden är verkligen en "allround" hund. Den används fortfarande som vallare i Frankrike. Den har använts som polishund i t.ex.Tyskland. Under krigstider har briarden fungerat som rapporthund. Samt också som militär och lavinhund för att nämna något om rasens mångsidighet. 1964 kom den första briarden till Sverige och hos oss används den i första hand som en sällskaps- och brukshund.

Briarden är en vänlig, ärlig och hängiven hund med en stark personlighet. Den är lättlärd men mognar ganska sent. Den är mycket lojal och älskvärd mot sin familj.  Kan ibland vara något reserverad mot främlingar (vaktinstinkten). Briarden anses ha ett mycket gott minne.

Man bör veta att de flesta vallhundar är försiktiga. Den är i grunden en självmedveten vakthund som är misstänksam emot främlingar som den inte känner. Då är den reserverad och tillbakahållen. Detta har inte med skygghet att göra utan vad den en gång i tiden avlats fram till, att vakta och skydda boskapen och ägaren.

 

En briard är som lyckligast när den får vara med sin ”flock”, familjen. Den älskar sällskap och familjeliv. Den är mycket bra med barn om den lärt sig leka med dem sedan den var valp. Den vill alltid vara sin ägare till lags. Den har ett stort behov av närhet och kroppskontakt, vilket gör att den inte bör vara bunden och instängd.

Det är en lättlärd ras, bara man är tydlig så den förstår vad som krävs av den.

Naturligtvis är det avgörande vilken kontakt det är mellan ägare och hund.

 

När man skaffar sig en briardvalp är det viktigt att ge den trygghet, socialisering, självtillit och livsglädje. Detta är mycket viktigt för att rasen inte ska utveckla misstänksamheten och skepsisen till sin omgivning. Mesta möjliga omväxling är viktig för unghunden så att den som vuxen vet att föra sig i olika situationer.

De flesta briarder är sociala i umgänget med andra hundar och ger sig sällan in i dispyter.

Briarden kräver daglig sysselsättning och behöver mer än promenader för att må bra. Den uppskattar att få utföra uppgifter som ägaren ger den. Briarden har en hög utvecklad inlärningsförmåga och minne. Det är en riktig brukshund, men som också kräver mycket kärlek och uppmärksamhet. Briarden är ganska livlig som valp och mognar sent. Den är lugn inomhus, nyfiken och alert utomhus. Lekfullheten och alertheten behåller många briarder livet igenom. Ett plus är att pälsen faktiskt är lättskött om man bara borstar igenom den en gång i veckan. Hunden fäller inte och behöver varken trimmas eller klippas! 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

16.11 | 22:06

Hej, har haft briard i 13 år, har ni möjligtvis någon hanvalp för tillfället?

...
14.04 | 18:58

Hej!
Har ni en valpkull planerad inom förhållandevis nära framtid alt valpar på gång? Har ni någon "kölista" man kan skriva upp sig på?

...
28.01 | 20:32

när är de födda och ä de till salu och hu mycket kostar dem i såna fall? och var hämtar man dem? SÅÅÅ SÖTA

...
25.09 | 15:56

Blir en ny gren för er, förstår jag! Roligt att få se!

...
Du gillar den här sidan
Hej!
Prova att göra en egen webbsida precis som jag.
Det är enkelt och du kan prova helt gratis.
ANNONS